Kejayaanya...Inspirasiku...

/
0 Comments
Salha Zain...penaung Top Leaders Circle dan juga Diiktiraf sebagai ICON SOHONITA MALAYSIA..Setiap yang berjaya pastinya bermula dari bawah..Bermula dari zero....

Cerita Salha bagaimana dia bermula...
(cubalah baca sampai habis.. jujur saya mengalirkan air mata..)

"After dah dengar peluang biz ni dari my mentor..Salha memang tak sabar sangat nk start…TAPI…mengenangkan yang Salha ni surirumah..memang takde modal…dalam account bank Salha ade balance RM14.60…itulah hasil bekerja selama hampir 6 tahun tapi tak pernah dapat saving..sebab macamana nk saving…income sebulan kalau bahagi 30 hari memang just cukup-cukup je..orang panggil income makan gaji ni mmg cukup untuk hari-hari..bukan income untuk saving..so modal mmg takde…masetu pulak..ingat nk pinjam husband tapi die tak kasi Salha buat biz ni..hmm….camane nk start nih???
Selain tu, macam2 halangan lain lagi before salha nk start biz ni…
Anak kedua Salha Irfan baru usia 2 bulan…tengah menyusu lagi..amin pulak baru 1thn setengah…masetu mmg takde bibik..nk ambik bibik pun tak mampu..and taktau nursery mane nk hanta my kids..sebab i tanye2 nursery memang mahal and yelah bile kite dah lame jadi surirumah and jage anak kite sendiri, mmg rase kalau boleh tanak orang lain jage anak kita…hati risau sgt..
Lagi satu, kereta cuma ade satu je…itulah our family car…dulu ade 2 kelisa tapi terpaksa jual satu untuk nk jimat kos..salha fikir camanela aku nk gerak kalau satu kereta ni…husband nk pakai kereta gi kerja..then aku nk buat biz…so howwww?

Macam2 yang bergelumang dalam fikiran Salha..sampai Salha buntu…i almost give up..tanye pendapat kawan2 salha and a few family members, semuanya tak kasi salha start dulu…”belum lagi..”..”ko tunggulah dulu..” “alah biz ni aku dengar (macam2 bende negative keluar)”..
Bile mentor tanye, Salha jawab maybe Salha tak dapat nk start lagi coz salha mmg takde modal and keadaan tak mengizinkan…i fikir maybe its not the right time for me..i jawab ..”nntilah, bile i dah ready i bagitau’..
After that Salha fikir balik…agak2 bila aku ready?? nnti kalau aku lambat, semangat aku pun dah hilang..hanis camane pun akan tetap kedepan and aku pulak kat mane?…takkan asyik duduk and bace blog hanis je…dari aku asyik bace je baik aku follow die..sampai bile aku nk jadi surirumah..sampai bila aku takde saving..anak2 aku makin lame makin besar..nursery, sekolah semua mahal..nk belanje pun cukup2 makan…apa persediaan aku untuk hari tua nnti…bile badan dah tak larat nk bekerja?
ku takde financial back up langsung…kalaula terjadi ape2 kt suami aku..sakit pening, ajal maut kite tak tau…ish..ape agaknya yang aku ade? mak ayah aku dah nk pencen..siape nk jage diorang nnti..Ya Allah…kuatkanlah hatiku ni Ya Allah…
From that moment..Salha tanamkan sifat degil…Kalau kite nk berjaya memang kene ade sifat degil ni…Salha terus mintak husband buatkan loan untuk dapatkan modal even mase tu husband still tak kasi..salha tak peduli…sebab yang nk buat bisnes salha..bukan husband salha..so salha ckp..”u tak payah risau, i will make sure takkan sentuh duit gaji u untuk bayar loan u ni” even mastu kepala nk pecah fikir..yeke aku ckp nih…aaaahhh…tak pedulila…buat jee.. and even macam2 obstacle nk dapatkan modal untuk salha start…tapi salha keraskan hati salha untuk buat jugak…kalau tak sekarang then bile lagi…??kannn??
After macam-macam cabaran, perit getir nk mendapatkan modal..Alhamdulillah…akhirnya salha berjaya kumpul modal and terus tak tunggu lagi untuk mula bisnes ni..I always believe that, “Journey of a thousand miles begin with the first step….”
=================================================
Ini kata2 power lahir dari lubuk hati salha yg paling dalam!!!
" Nak berjaya kena ada sifat degil . kita nak berjaya sebab nak ada backup untuk financial kita .Datang kerja hari-hari gaji yang kita dapat mampu tampung segala keperluan kita cuma saving kita lambat gemuk . Kita semakin tua tahap kesihatan pun semakin menurun selagi muda dan bertenaga nie kita usaha bersungguh-sungguh untuk berjaya . Bisnes ini terbukti mampu realisasikan impian anda untuk gemukkan jumlah simpanan anda , keluar dan bebas dari zon hutang serta bebas berbelanja. Kami ada barisan pemimpin yang muda , hebat dan berwawasan serta terbukti berjaya sedia berkongsi tips kejayaan mereka FREE pada anda dan pastikan anda pun jadi seperti mereka ."
TLC sesungguhnya anda sangat bertuah..! 






We love TLC....



You may also like

No comments: