Tips Dan Rahsia Tingkatkan Penghasilan Susu IBU

/
0 Comments

Tips Dan Rahsia Tingkatkan Penghasilan Susu IBU


Dalam usaha menyusukan bayi,anda perlu sematkan 2B dalam minda iaitu payu dara (breast) dan bayi (baby)..
Gabungan kedua duanya sedikit sebanyak membolehkan anda memastikan bekalan susu ibu meningkat dan terus berkekalan..Ketahui rahsia lain selain 2B..

Rahsianya mudah sahaja..Sudah semestinya anda memerlukan payu dara dan paling penting bayi untuk disusukan..Seperti yang umum sedia maklum,payu dara mendapat lebih rangsangan daripada bayi bagi meningkatkan penghasilan susu..Selanjutnya,anda perlu melakukan beberapa perkara penting lain dalam usaha membuahkan hasil seperti yang diimpikan..

1. Kerapkan Menyusu
Susukan bayi sekurang kurangya setiap 3 jam pada siang hari..Jika bayi tidur lebih dari 3 jam kejutkan dia umtuk menyusu..Pada waktu malam pula kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih 4-5 jam..

2. Jangan Tunggu Payu Dara Penuh
Ada sesetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan..Itu salah!!,yakin lah bahawa payu dara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan,ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu..

3. Menyusu Lebih Lama
Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi disebelah payu dara..Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkan menyusu dibahagian payu dara yang lain..Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi..Jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi,dia hanya mendapat foremilk, dimana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya..

4. Penyusuan Dua Kali
Selepas anda menyusukan bayi,sendawakan dia.,Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu..Kemudian,susukan dia semula..Cara ini turut merangsangkan payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu..

5. Bogelkan Bayi
Sewaktu menyusu bogelkan bayi(kecuali lampinya)..Sentuhan kulit kekulit membantu bayi kekal sedar daripada lena..Untuk memaksimumkan sentuhan kulit,buka bra dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian depan..Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula,selimutkan dia ketika menyusu..

6. Penyusan Malam 
Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu ..Ini kerana diwaktu malam anda berdua lebih rileks lalu membolehkan bayi  menyusu lebih lama dan kerap..Penyusuan malam turut merangsangkan hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu..

7. Penyusuan Baby Sling
Bayi memang suka jika dekat dengan anda ..Secara tidak langsung,ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu..Jadi,gunakan baby sling diantara waktu penyusuan walaupun ketika itu dia sedang tidur..

8. Fikir Bayi,Fikir Susu
Ketika menyusu,belailah bayi..Amalan ini dikenali sebagai grooming..Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu..Antara lain di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payu dara anda..Cara ini,akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu..

9. Urutan
Teknik urutan payu dara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar..Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting..Untuk itu,anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam didalam air suam..Anda boleh pelajari teknik mengurut payu dara menerusi www.breastfeeding-problems.com ..

10. Minum Air
Pastikan anda  minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu..Anda digalakkan  minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari..

11. Bra Premium Beautiful
Bra premium beautiful juga mampu membantu alam anda dalam penghasilan susu..Bra premium beautiful juga membantu anda mengelakkan bengkak susu..

Akak juga pengguna setia premium beautiful...anak pertama belom sempat nak pakai premium beutiful..Memang kurang penghasilan susu..Terpaksa la anak campur dengan susu formula...Tapi anak ke2 sempat berjumpa dulu dengan premium beutiful...alhamdulillah memang happy lah bila banyak boleh buat stock susu dalam peti ais..Alhamdulillah Anak ke2 dari hari pertama sampai lah sekarang full menyusu ibu..


Tips Dan Rahsia Tingkatkan Penghasilan Susu IBU

Tips Dan Rahsia Tingkatkan Penghasilan Susu IBU

Jika anda berminat untuk mencuba Bra Premium Beautiful yang mampu membantu menggalakkan penghasilan susu ini dan membantu mengelakkan daripada bengkak susu boleh la menghubungi kiki ya.Call : 017-9450512 @
click icon whatsapp di bawah untuk direct whatsapp


(Click Icon Whatsapp untuk direct whatsapp)
Popular Post
Tips menggalakkan penghasilan susu
Tips mengelakkan breast bengkak susu
Bengkung moden
Harga Bra Premium Beautiful
Harga Premium Beautiful


You may also like

No comments: